AEVD

Komín v rodinném domě je sázka na jistotu

Pro ekologické vytápění dřevem je nutné používat kvalitní spotřebiče a správně je obsluhovat. Druhou nedílnou součástí této myšlenky je pak komín, respektive spalinová cesta. Komín je třeba všude tam, kde spalujeme palivo a vznikají spaliny, které je třeba odvést bezpečně z interiéru do vnějšího ovzduší.

Díky členům asociace z komínového oboru máme k dispozici statistiky týkající se projektů rodinných domů a v nich plánovaných komínů. Do statistiky bylo každý rok zahrnuto několik tisíc projektů. Statistický úbytek plánovaných komínů je poměrně logický, protože jsou kotle na pevná paliva jako hlavní zdroje vytápění nahrazovány jiným zdrojem. Často to bývá tepelné čerpadlo nebo plynový kotel. Bohužel je ale úbytek komínů v projektech rodinných domů meziročně větší, než by odpovídalo změně plánovaného hlavního zdroje. V téměř 40% projektů se tak už nepočítá do rodinného domu s žádným komínem, a tedy na celou životnost stavby se nepočítá s žádným alternativním zdrojem vytápění. Je rozumné si myslet, že se energetická situace následujících 100 let nezmění?

V nedávné „energetické krizi“ si všichni výrobci a dodavatelé komínů nebo spotřebičů užili těžké časy, kdy byl obrovský převis poptávky nad kapacitami výroby a nebylo zákazníkům co nabídnout. Majitelé rodinných domů dělali vše možné i nemožné, aby nějaký dodatečný komín měli a mohli mít lokální spotřebič na dřevo. Tato impulzivní rozhodnutí pod tlakem neadekvátních cen energií znamenala často opravdu nešťastná technická řešení a ekonomicky problematickou návratnost takové investice. Dodatečně řešený komín bývá několikanásobně dražší než plánovaný komín stavěný v rámci stavby domu. Vedle této cenové nevýhody je možná ještě podstatnější fakt, že dispozice domu s něčím takovým nepočítala a vhodné umístění spotřebiče do středu dispozice domu je často nereálné.

V dnešní době se pohybuje cena kvalitního komínového systému moderní konstrukce včetně realizace do 1% nákladů na výstavbu domu. To je investice, která v dlouhodobém pohledu může znamenat energetickou nezávislost a jistotu v dobách cenových změn. Investice do komínu může být investicí s velmi rychlou návratností, může to být investice na klidné stáří, nebo to může být investice, kterou ocení naše děti. O tom, kdy začneme komín potřebovat, totiž nemusíme rozhodovat úplně sami. Všichni odborníci na energetiku se shodují v jednom, energie bude výrazně dražší a vlastně vzácnější. Proto je vytápění domů dřevem součástí energetické strategie Evropské unie i České republiky a rozhodně je to dlouhodobá strategická výhoda pro majitele takového rodinného domu.