AEVD

Přehled trhu s krbovými kamny a krbovými vložkami na dřevo v letech 2010 – 2023

Trh s lokálními topidly na dřevo, včetně krbových kamen a vložek, si udržuje dlouhodobou vyrovnanost. Tato topidla si získala popularitu nejen pro schopnost vytvořit útulnou atmosféru, ale i pro svou nezávislost na dodávkách elektrické energie. Jsou spolehlivým záložním zdrojem tepla a skvělým doplňkem k jiným způsobům vytápění.

Vývoj prodeje krbových kamen a vložek na dřevo

Prodej krbových kamen a vložek na dřevo si za posledních 13 let udržel pevné postavení. V roce 2010 se prodalo téměř 18 700 krbových vložek a 52 200 krbových kamen, zatímco v roce 2023 se tato čísla zvýšila na téměř 21 000 u krbových vložek, u krbových kamen byl mírný pokles na 50 300 kusů.

Prodejní trendy v roce 2023

Rok 2023 přinesl několik změn. Po výrazném růstu v roce 2022 došlo k mírnému poklesu, zejména u krbových kamen na dřevo, kde se prodeje snížily o více než 10 000 kusů oproti předchozímu roku. Přesto zůstávají krbová kamna a vložky na dřevo zásadní součástí domácího vytápění v českých domácnostech. Výhled do dalších let naznačuje opětovný růst.

Ekologický a ekonomický přínos vytápění dřevem

Vytápění dřevem představuje ekologicky šetrnou volbu. Moderní krbová kamna a vložky splňují přísné emisní limity a zajišťují efektivní spalování s minimálním dopadem na životní prostředí. Dřevo jako obnovitelný zdroj energie přispívá k ochraně planety a zároveň je cenově dostupné. V době rostoucích nákladů na energie nabízí topení dřevem zajímavou ekonomickou alternativu.

Kromě funkční role slouží krbová kamna a vložky také jako estetický prvek interiéru. Výrobci nabízejí širokou škálu designů a materiálů, které se přizpůsobí různým stylům domácností, a tím přispívají k pocitu komfortu zejména v chladných měsících.

Lokální topidla na dřevo zde byla, jsou a vždy budou. Vytápění dřevem představuje ekologickou, obnovitelnou a spolehlivou volbu pro každou domácnost, která poskytuje nejen teplo, ale i pocit útulnosti a bezpečí.

*Zdroj dat – Vývoj prodeje lokálních topidel na tuhá paliva 2010-2023. Ministerstvo průmyslu a obchodu – oddělení analýz a datové podpory koncepcí, červen 2024